nedeľa 10. marca 2013

Ako pripraviť svoje dieťa na škôlku?


Každá mama vie, ako pri malých deťoch rýchlo letí čas. Keď prvé starosti so spánkom, zúbkami a plienkami doznejú a dieťa podrastie, príde čas hrania, prechádzok, jasotu a smiechu, keď si mama a dieťa dosýta užijú jeden druhého. 

No len čo nám to obdobie prirastie k srdcu, na dvere zaklope čas na škôlku a obaja sa musia rozlúčiť, hoc len na krátky čas dňa.

To lúčenie sa môže prejaviť možno iba smutným pohľadom a povzdychom, ale aj plačom a vzdorom. Keďže rodič predstavuje pre dieťa múdreho a silného ochrancu a toho, čo všetko vie najlepšie, je jasné, komu pripadne úloha toto odlúčenie pripraviť.


Výhodou každej mamy je, že najlepšie pozná svoje dieťa a vie, ako reaguje na zmeny. Vie, čo ho rozveselí, čo ho rozplače, z čoho má strach a z čoho radosť. Aj my dospelí ťažko zvládame napríklad zmenu zamestnania, keď sa musíme prispôsobiť novému prostrediu, spoznať nových kolegov a naučiť sa novým povinnostiam, preto treba byť trpezlivý a dobre sa na túto zmenu pripraviť.

Príprava na škôlku
Dieťa pripravujeme časom stráveným s rovesníkmi a krátkym odlúčením od mamy, keď ho necháme u starých rodičov. Stretávanie sa s inými mamičkami, kde sa deti spoločne hrajú, prispieva k zrelosti a samostatnosti dieťaťa a pozitívne ovplyvňuje adaptáciu na kolektív.

Príprava na škôlku spočíva aj v rozprávaní o samotnej škôlke a veciach, ktoré tam dieťa zažije. Najlepšie je začať sa rozprávať o škôlke na prechádzke, keď budete prechádzať okolo a budete mu môcť ukázať, ako sa deti pekne vonku hrajú. Po dohode s učiteľkami navštívte priestory škôlky, pozrite si hlavne kútik s hračkami a dvor s preliezkami. V letných mesiacoch sa dohodnite s učiteľkami na spoločnom hraní na dvore s deťmi alebo v herni. Rozprávajte sa o výhodách v škôlke, nových hračkách, zábave a kamarátoch a že je to výsada tam chodiť, lebo je dieťa šikovné.

Nakupujte spolu nové veci do škôlky, ako prezuvky, pyžamo a hygienické potreby a nechajte dieťa rozhodnúť o výbere. Vysvetľujte, ako to tam chodí, čo všetko tam robia šikovné deti a že rodičia tam nemôžu byť, lebo musia ísť do práce.

Aj každodenné vstávanie s dieťaťom do škôlky ovplyvní jeho adaptáciu. Bude to ťažké nielen pre dieťa, aby si zvyklo, ale aj pre rodiča, aby si správne zadelil čas. Pripravte si všetko ešte večer, ako oblečenie a veci potrebné do škôlky a vstaňte skôr. Radšej prísť skôr, ako to celé stresom pokaziť. Vytvorte si časovú rezervu, aby vás niečo neprekvapilo. Trojročné dieťa príkazmi nepoženiete, len rozplačete. Môže mať potom stres z ranného ponáhľania ako zo samotnej škôlky.

Dovoľte mu doniesť si do škôlky plyšovú hračku alebo autíčko. Bude mať kúsok domova pri sebe a pomôže mu to pri adaptácií.

Prvý deň v škôlke
Rodičia musia byť vyrovnaní, deti vycítia nervozitu rodičov a môže to u nich vyvolať obavy. Za každú cenu sa rozlúčme, ale nie dlho a nie dramaticky, rodič musí zostať pokojný a vyzerať, že je to bežná vec. Nesmie ani vykĺznuť bez rozlúčky, aby sa dieťa necítilo oklamané. Pri vysvetľovaní, kedy sa vrátite, používajte výrazy, až sa vyspinkáš, napapáš a zahráš. Nikdy nepoužívajte výraz „o chvíľu“, deti nemajú pojem o čase.

Ak sa mama bojí, že sama nezvládne emócie, nech sa rozlúči s dieťaťom doma a nech ho odvedie otec alebo starý rodič. Dobré je, ak ho odvedie do škôlky jeden rodič. Podstatné je, aby lúčenie nebolo dlhé a dramatické.

Zopár tipov
Buďte vytrvalý, ak plače, môže to byť iba scéna, aby rodič zmenil rozhodnutie, no ak odíde, dieťa prestane plakať. Plač dieťaťa súvisí s láskou k vám a bezpečnosťou, ktorú pociťuje, keď je s vami. Má strach a toto je jeho reakcia, opätujte mu lásku a ubezpečte ho, že sa po neho vrátite.

Ak by ste si predsa neboli istý, či to vaše dieťa zvláda a či je pripravené na škôlku, prekonzultujte to s učiteľkou, ktorej každý rok prejde rukami kopa uplakaných detičiek. Ona bude najlepšie vedieť posúdiť, ako to vaše dieťa zvláda a pomôže vám.

Ak odmieta ráno ísť do škôlky, buďte trpezlivý a nepodliehajte náladám dieťaťa a nevynechávajte žiadne dni. Pravidelným navštevovaním škôlky si dieťa zvykne a prispôsobí sa novému režimu. Zo začiatku sa odporúča ho dávať aj na pol dňa, kým si zvykne a negatívne reakcie ustúpia.

Po príchode domov sa s ním rozprávajte o tom, čo všetko robilo, aké zaujímavé veci a činnosti. Pochváľte ho, že bolo šikovné a spýtajte sa ho, čo malo na obed, s čím sa hralo, čo si v škôlke stavali, spievali a maľovali. Takto bude cítiť, že je brané vážne.

V prvých dňoch môže byť trochu unavené vplyvom mnohých podnetov. Doprajte mu preto dostatok pokoja.

Čoho sa musíme vyvarovať?
Deti nestrašme nikdy škôlkou a nehovorme, „Keď budeš zlý, tak po teba neprídem“ alebo „Keď ma nebudeš počúvať, odnesiem ťa do škôlky!“. Neklamme deťom. Nehovorme, že ideme na nákup a potom ho necháme pani učiteľke v škôlke.  Nesľubujte niečo, čo sa nebude zhodovať s realitou škôlky, aby dieťa neprežívalo sklamanie.

Detská duša je citlivá na všetko, čo povieme. Naše slová berú veľmi vážne, pretože sú od nás rodičov, ktorí majú byť ich oporou a bezpečným prístavom vo svete, ktorý zatiaľ oni iba spoznávajú.

Ako si vybrať škôlku?
Je módne dať dieťa do jazykovej škôlky alebo zameranej na nejakú činnosť. Väčšina ľudí si vyberá na základe blízkosti k domovu. Najlepším kritériom by mal byť váš osobný pocit zo škôlky a učiteliek a takisto reakcia vášho dieťaťa. Špecializácií si v živote užije ešte dosť a samo prejaví svoj záujem o nejakú oblasť. V prvom rade sa musí adaptovať na kolektív a nové prostredie. Emocionálnu vyzretosť si buduje práve prekonávaním takýchto zmien s pocitom, že má v rodičoch oporu.

Čo na záver?
Príde čas, keď bude dieťa básniť o škôlke, ako je tam dobre a aká je milá pani učiteľka. Možno aj rozlúčka s vami po príchode do škôlky bude veľmi rýchla a bez pusy, že vás to chytí za srdce. No nezúfajte a nežiarlite preto, buďte radi, že máte doma zrelé a samostatné dieťa.

Na záver ešte jednu radu od profesora Matějčeka, ktorý povedal, že pokiaľ deti prežijú svoje detstvo šťastne, je väčšia nádej, že raz pripravia šťastné detstvo aj svojim potomkom. Z toho tiež môžeme vyvodiť, že ak svojmu dieťaťu pripravíme šťastné detstvo, potom je väčšia nádej, že šťastné detstvo prežijú aj ďalšie deti a to naše vnúčatá.


Renáta Greculová

Čítajte súvisiace články
Kedy je ten správny čas na škôlku?

3 komentáre: