štvrtok 13. júna 2013

Deň otcov. Čo sa skrýva za 103 rokov starým sviatkom?

Aj u vás doma sa chystáte osláviť Deň otcov? Viete však, prečo sa vôbec slávi tento sviatok tretiu nedeľu v júni?


Kedy a kde vznikol tento sviatok?
Američanka Sonora Smart Doddová z mesta Spokane zo štátu Washington si chcela uctiť všetkých otcov, ako bol ten jej. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky musel sám vychovávať šesť detí. Sonora sa rozhodla po tejto skúsenosti presadiť tento sviatok pre všetkých otcov. 

Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín Sonorinho otca 19. júna 1910. V roku 1966 prezident Lyndon Johnson podpísal prezidentské vyhlásenie, v ktorom stanovil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov.

Deň otcov je sviatok, ktorým oslavujeme všetkých otcov, otcovstvo a vplyv otcov na spoločnosť. 


Ako by sme tento sviatok mali vnímať v dnešnej dobe
Pre dieťa je už len prítomnosť otca v detstve a pri dospievaní veľkým prínosom. Od otca očakáva každý člen rodiny pomoc, keď je v núdzi a oporu, keď má problémy. Chceme, aby bol pre deti vzorom mužnosti, sily, autority a tým im dával pocit bezpečia. Pravda je taká, že tomuto ideálu sa muži v každej dobe stále snažia iba priblížiť. Niektorým sa to podarí viac, iným menej.

Prečo je tomu tak?
Nikdy nechodili do školy, ako sa stať otcom. Nikto im nepovedal, ako sa to robí. Väčšinu veci odpozorovali od svojich otcov. Robia to s chybami, ktoré možno tvrdohlavo odmietajú. Pravdou je, že škola života ich k otcovstvu pomaly učí, hoc ostatným členom rodiny to tak nemusí pripadať. 

Samotná prítomnosť otca plní veľkú úlohu
Sú nositeľmi symbolu autority, sily a mužnosti, ktoré u nich hľadajú synovia, ale aj dcéry. Dospievajúce deti ich budú porovnávať so svojimi učiteľmi, vychovávateľmi a inými mužskými vzormi vo svojom okolí a tak si ten obraz budú pomaly utvárať. Mnohí chlapci si začnú vlastný obraz otcovstva utvárať aj na poznaní chýb svojich otcov.

Podstatné je, že budú mať na čom stavať a s čím to porovnávať!

Tak, ako hovorí jeden výrok od Clarence Budington Kelland: „Môj otec mi nepovedal, ako žiť. Jednoducho žil a nechal ma pozerať, ako to robí.“

Týmto sviatkom im chceme poďakovať za snahu byť čo najlepšími otcami. Netreba veľké dary a veľké slová, stačí objatie, bozk na líce a jednoduché „ďakujem“. Niekedy len to samotné objatie a „ďakujem“ otvorí myseľ a srdce aj toho najtvrdšieho otca.

Všetko najlepšie oteckovia

Babysitting Košice

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára